Pets.com Sock Puppet
Maskoten för Pets.com

Business Pundit körde förra veckan en artikel om 25 stycken dot.com-företag som misslyckades katastrofalt. Listan innehåller bland annat GovWorks (GovWorks öde från start till slut kan ses i filmen Startup.com), Pets.com, Boo.com med flera.

Listan i sig berättar bara en översiktlig historia om varför företagen misslyckades, men den är en bra startpunkt för att leta reda på mer ingående redogörelser från grundarna bakom företagen eller dess anställda om vad som gick snett och vad de lärt sig av sina misstag.

Tom Herman, en av grundarna bakom GovWorks, berättar i sin artikel ‘Entrepreneurship in Difficult Times‘ om de misstag GovWorks gjorde och vad som kunde ha gjorts bättre. Julie Wainwright, VD för Pets.com då det begav sig, skriver i sin artikel ‘Five Life-Changing Mistakes and How I Moved On‘ om hennes fem största misstag under dot.com-yran och hur hon lärt sig av dessa. Roger Ehrenberg, en av investerarna och styrelseledamöterna i Monitor110, skriver om de misstag som begicks hos Monitor110 och lärdomarna av dessa i artikeln ‘Monitor110: A Post Mortem‘.

Vidare kan en intressant historia om att misslyckas med sin startup läsas på ‘Diary of a Failed Startup‘ som bland annat Disruptive tipsat om sedan tidigare.

Slutligen har Poyan Nabati skrivit om sina erfarenheter med sin tidigare sociala nyhetstjänst Lemeno i sitt inlägg ‘5 tips för en framgångsrik startup eller Om Lemeno’s misslyckande‘.

Har du fler artiklar/redogörelser från grundare och/eller anställda från misslyckade startups? Jag är intresserad av att läsa om fler historier likt ovan för att lära mig från de misstag som begicks. Jag är väldigt tacksam om du kan lämna dessa i kommentarerna nedan. Tack!

 • Ovanligt med historier där människor skriver om sina misslyckanden, trots att man kan lära sig mer där än historier om människor som kan lyckas

 • Hej Christian!

  Jag tror också att man kan lära sig mer av misslyckanden (konstruktiva redogörelser för sådana dvs.) än framgångssagor. Troligtvis leder ett misslyckande till att man gör en mer ingående och konstruktivt inriktad analys angående vad man gjorde fel och vad man kunde gjort bättre. När man analyserar vad som ledde fram till en specifik framgång kanske man bara skrapar på ytan av sanningen.

  Just my $0.02 :)

 • Egot lurar en ofta också…det finns tex säkert de som tror att de är duktiga i oljebranschen just nu, men i själva verket är det den tiodubbingen av priset som skett på 10 år som gjort att de framstår som duktiga.

  Man skall nog hellre leta duktiga människor i branscher som krisar, tex fastighetsbranschen i början av 90-talet. De som kom ut levande på andra sidan, deras historier och filosfier är antagligen väldigt intressanta att lyssna på

 • Johan

  Jag förstår exakt hur du menar – var i samma situation för ett tag sedan själv!

  Enda sätten för mig att öka min motivation då var att hitta svaret på nätet:

  http://www.modernchef.se/2008-08-08-05-13-46.html

  …fick en massa bra tips där!

 • Hej Johan!

  Tack så mycket för länken! Har nu sparat ner den på delicious och skall läsa igenom den nästa gång jag sätter mig och läser igenom mina senaste sparade länkar.

  Tack!

 • Pingback: Tores sagor från verkligheten » Blog Archive » Sagan om kondomnyckelringen()