Contentsates Logotyp

Jag håller just nu på med att utveckla mitt första projekt som går under namnet Contentsate. Contentsate är en extremt nischad sökmotor som möjliggör för bloggare och internetmarknadsförare att hitta lämpliga och relevanta artiklar som de gratis får återpublicera på sina bloggar och sajter. Tjänsten kommer primärt att rikta sig till den amerikanska marknaden.

Screenshot av Contentsates startsida

Idéen till projektet föddes när jag förra året deltog i Thirty Day Challenge, en internetmarknadsföringstävling som går ut på att tjäna $10 online på 30 dagar utan att spendera en enda krona. I denna tävling är det vanligt förekommande att man använder färdigskrivna artiklar som man hämtar från artikelarkiv för att få mer innehåll till sin blogg eller sajt. Problemet är att det finns över 1000 artikelarkiv vilket leder till att det inte är så lätt att hitta de mest lämpade artiklarna för sin blogg eller sajt.

Tanken med Contentsate är således att indexera alla artiklar från dessa 1000+ olika artikelarkiv så att det finns en central tjänst för bloggare och internetmarknadsförare att vända sig till för att hitta relevant och gratis innehåll till sin blogg eller sajt.

Affärsmodell

Contentsate kommer initialt att stödjas genom Adsense-annonser i sökresultatet. Vidare kapitaliseringsmöjligheter kommer jag att se över då sajten lanserats och fått besökare.

Milstolpar

Jag avser att uppnå följande milstolpar:

 1. 1 juli 2008 – Lansera projektet med indexerade och sökbara artiklar från 10st artikelarkiv.
 2. 1 december 2008 – Artiklar från 200st artikelarkiv skall vara indexerade och sökbara.
 3. 1 februari 2009 – Artiklar från 500st artikelarkiv skall vara indexerade och sökbara.
 4. 1 juli 2009 – Artiklar från 1000st artikelarkiv skall vara indexerade och sökbara.

Teknik

Ruby On Rails logotyp

Contentsate bygger jag med språket Ruby och webbramverket Ruby on Rails. För er som inte riktigt vet vad Ruby on Rails är så är det ett opensource-ramverk som möjliggör extremt snabb utveckling, läs mer hos Wikipedia, här eller kolla igenom mina del.icio.us-länkar.

Amazon Web Services Logotyp

För driftsättningen kommer jag att använda mig av Amazon Web Services – en distribuerad, skalbar och kostnadseffektiv hostinglösning som tillhandahålls av Amazon. Då jag aldrig tidigare använt Amazon Web Services så är jag väldigt intresserad av att komma i kontakt med andra som testat plattformen. Har du driftsatt projekt med Amazon Web Services så lämna gärna en kommentar om dina upplevelser eller maila till sebastian [at] agiley.se

Contentsate är ett viktigt pilotprojekt för min del då det blir det första stora projekt jag gör i Ruby On Rails. Indexerings- och sökmotorn i Contentsate kommer jag även att återanvända i många av mina andra kommande projekt då väldigt många av dem handlar om aggregering och indexering.

 • Nice! Kommer helt klart bli en återkommande användare. Go for it!

 • Såg riktigt trevligt ut!

  Med detta så antar jag att du är ganska vass på Rails? Isf har jag ju en massa jag skulle vilja prata med dig om :) Använder du möjligtvis MSN?

 • Andreas: Tack :)

  Kristoffer: sebbejohnsson [at] hotmail.com är min msn.

 • You can do it!

  Dock tveksamt om det är värt att fortsätta indexera efter ca 200 arkiv. Kom ihåg paretoprincipen, 80 procent ligger i 20 procent. Och i det här fallet så ligger antagligen 80% av artiklarna i 20% av arkiven.

  Om det sedan ens är värt att indexera de övriga 800 (om det inte kommer in någon förfrågan om det uttryckligen) är frågan.

 • Nu när jag väl tänker på det, det ligger väldigt mycket i det du säger.

  Jag börjar med att indexera 20%, sen får jag utvärdera om det finns någon mening i att indexera återstående.

 • Hej Sebastian, intressant blogg!
  Nu blev jag väldigt inspirerad att prova RoR, jag har inte gjort något i det språket tidigare! Verkar helt klart värt att kolla upp det.

 • Peter: Tack!

  För all del, testa Ruby on Rails! Det går rätt snabbt att lära sig och man får mycket gjort på väldigt kort tid. Har du några frågor om Ruby/Rails så lägg till mig på msn ([email protected]) så svarar jag gladeligen på dina frågor.

 • Att nischa sig är helrätt. jag vägrar konsekvent säga om affärsideer är dåliga eller bra. Tvecka dock inte att möta marknaden fort. Hea internet är en enda stor alfatjänst och även om några inte gillar din första version så är det viktig info också. Du kan jobba vidare med insikten att det du gör är ”mer rätt” än innan!

  Håll mig uppdaterad!

 • Hej Sebastian, intressant blogg!
  Nu blev jag väldigt inspirerad att prova RoR, jag har inte gjort något i det språket tidigare! Verkar helt klart värt att kolla upp det.