Procivitashysteri

Publicerades 30 september 2008 av Sebastian Johnsson i Diverse

Procivitas logotyp

Det här inlägget har inte direkt med entreprenörskap eller med mina projekt att göra, men med tanke på dagens skriverier (”hd.se – Procivitas får kritik för betygsättning” och ”Procivitas säljer biljetter till Handelshögskolan”) angående Procivitas känner jag att jag måste skriva något då jag själv är en tidigare elev.

För er som inte är ifrån Skåneregionen är Procivitas kort och gott en friskola vars specialitet är ett samhällsprogram med inriktning mot ekonomi. Det här låter i sig inte så märkvärdigt, men släng in höga betyg (som tydligen inte motiveras av Skolverkets nationella prov), Procivitas ambitioner om att vara sveriges bästa gymnasieskola, Dans kärleksfulla inlägg och en drös med fanatiska Procivitasanhängare så börjar vi att få ihop en skön story.

Jag har själv gått på Procivitas (tog studenten ’05 om jag inte minns helt fel) och tänkte kort och gott dela med mig lite av mina erfarenheter. Det första många förknippar med Procivitas är att Procivitas skall vara ett sjuhelvetes snobbnäste. Jag hade själv fått höra detta och var inställd på att jag inte bara skulle få nya klasskompisar med efternamn i stil med ”Von Dinkelspiel” eller ”Auf Kungahufvud” utan jag var även beredd på att jag innan den första terminens slut skulle bära monokel och enbart dricka single malt whiskey (okej, jag överdriver väll lite). Under mina tre år stötte jag på ytterst få snobbar och Dans påstående om att alla som går på Procivitas är ”Små viktigpettrar som går omkring i kavaj och seglarskor” känns lite out of place. Visst, det finns väll någon ynka procentenhet snobbar där, men majoriteten är faktiskt normala tjejer och killar.

Debatten handlar dock inte om snobbstämpeln utan faktiskt om att Skolverket har granskat Procivitas betygssättning och kommit fram till att det råder en väldigt låg korrelation mellan elevernas betyg på nationella prov och elevernas slutbetyg. Det här förvånar mig inte alls. Som jag kommer ihåg det sågs nationella prov mer eller mindre som ett skämt eller något man gjorde ”extra” – som elev fick man inte direkt bilden av att nationella prov var något som var direkt avgörande för ens slutbetyg.

De vanligaste argumenten man får höra från Procivitaselever när man börjar att diskutera betyg och varför alla får så höga betyg på Procivitas är att man får slita utav helvete, att man har 498 läxor i veckan eller att syrrans polares kusin slet så hårt att han nästan gick in i väggen. Helt ärligt talat, jag börjar att bli trött på alla som beskriver Procivitas som något av det tuffaste de gjort i sitt liv. Jag la inte ner många timmar i veckan på att plugga (iofs var väll inte mina avgångsbetyg de bästa, gick väll ut med 19,1 eller 19,2 något). Jag hade faktiskt så pass mycket tid över att jag hann att läsa in en sjuhelvetes massa programmering och annat som möjliggjort för mig att glida runt som IT-konsult och dra upp ett eget aktiebolag vid 21 års ålder utöver mina studier till ekonom vid Lunds universitet. Att gå från Procivitas till universitetet var som att gå från dagis till högstadiet i ett svep. Om du helt ärligt tycker att Procivitas är bland det jobbigaste du gjort i ditt liv så måste du se över din studieteknik. Skrönan om att ”Procivitas sparar dig ett år på universitetet” (jag har faktiskt hört den live) är bara ett stort skämt – har du det tufft med att hänga med i Procivitas tempo lär du ha ett helvete på universitetet.

Angående avgångsbetygen i sig så är de väll inte helt rättvisa. Det tar emot lite att säga det, men jag (tillika många av mina klasskamrater) förtjänade väll inte direkt alla MVG man tilldelades. Det som var konstigt under min tid på Procivitas (kan inte uttala mig om hur det är nu) är att det var en extrem variation i svårighetsgraden ämnen emellan. I vissa ämnen gjorde du betydligt mer än andra skolor, i andra ämnen gjorde du knappt något och fick ändån MVG. Utöver detta finns det även sköna historier om personer som lyckats mygla till sig 200-300 poäng MVG genom att vara lite kreativa i sina individuella val. Sen är givetvis 50 poäng servering ett schysst tillvalsämne :).

Något som vanligen också brukar dyka upp på tapeten är att Procivitas brukar vara bäst på ungt företagande (UF). Detta är heller inget konstigt fenomen, det råder en total hysteri om UF och allt handlar om detta. När jag gick på Procivitas var det betydligt mer fokus på UF än nationella prov och jag har svårt att se att det skulle vara någon skillnad i dagsläget. Det positiva med det stora fokuset på UF är att man som elev ges en väldigt stor möjlighet att utvecklas som entreprenör och att man troligtvis får en större inblick i företagande än vad andra skolor kan erbjuda. Så känner du att du är entreprenöriell av dig och vill starta och driva bolag så är faktiskt Procivitas ett rätt schysst alternativ. Det som dock förundrar mig är varför det är så få Procivitaselever som kör eget när de väl slutat på Procivitas – de fåtal jag känner till kan jag räkna på en hand.

Jag önskar dock den nya skolledningen all lycka till med att styra upp hela det här trassliga betygsdramat. God kväll!

 • Dan

  Jag ångrar det uttalandet (beskrivningen av eleverna dvs) Sebastian och har bett om ursäkt för det på bloggen. Det var fånigt att dra ner debatten på den nivån. Jag vet att det inte är så, men ibland gör man saker man ångrar.

  Kul att höra en mer nyanserad åsikt från en Procivitas-elev än de som skrev hos mig :)

 • Mikael Andersson

  Äntligen en f.d. Procivitas-elev som vågar och vill framträda med erfarenheter från skolan.
  Ja, tyvärr har man satsat mer på UF än på de viktigare kärnämnena!

 • Sune

  Lyssna när Procivitas rektor Connée försöker slingra sig ur Skolverkets kritik mot hennes och hennes mans skola:

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1376919

  ”Det finns ingen ursäkt…”
  – Skrattretande!
  Men skolan hade tvingats lägga ner om hon varit ärlig i denna fråga, för hon vet ju att det under alla år pågått oegentligheter. VD:n och koncernchefen Peter Connée vet detta – och även hon. Nu gör det allt för att rädda det sjunkande skeppet, Procivitas!
  Tack för en intressant blogg!

 • Pc-elev

  Kan bara säga en sak, Ny skolledning-Nya tag. Den undersökningen som har gjorts gjordes under 2006 många förändringar hinner att ske på 2 år. Framförallt med ny skolledning. Du gick ju på skolan under Gustafs tid, och om det jag har hört om honom stämmer så är en hel del förklarat..

 • @Dan: Äeh, det är sådant som händer.

  @Mikael: Jag kan inte uttala mig om hur det ser ut just nu, men jag har svårt att se att fokuset på UF har tonats ner. Det stora fokuset på UF är i sig inget dåligt, detta förutsätter dock att Procivitas samtidigt fixar till problematiken med nationella prov.

  @Sune: Länken fungerade inte, men jag skall försöka att leta upp klippet på deras hemsida. Tack för tipset!

  @Pc-elev: Ja, jag tror också att det kommer att bli förändringar med en ny skolledning. Det framgår kanske inte så tydligt, men mitt babbel utgår ifrån mina erfarenheter DÅ, inte hur allt ser ut just NU. Jag har dock svårt att se att verkligen allt på Procivitas har ändrats sedan min tid. Ja, Gustaf var en rätt intressant individ :P

 • Sune

  Det är ingen ny skolledning, snarare nygammal. Paret Connée har alltid funnits i Procivitas ledning – på ett eller annat sätt. En kultur ändras inte över en natt! Här krävs självrannsakan, vilket uppenbart saknas hos Connée!

  Apropå kritiken: Det är inte bara betygssättningen som jag tycker man bör kritisera, utan även det faktum att man under alla år lurat elever, föräldrar och Skolverket om att man har en majoritet behöriga lärare! Inte ens hälften hade ju adekvat utbildning! Självklart finns det ett samband mellan utbildning och professionellt arbete.

 • Sunes kompis

  Bra blogg – gillar din vasshet!!

  Oegentligheterna inom Procivitas har pågått länge. Självklart kommer även skolorna i Växjö och Malmö att granskas, vilket välkomnas.
  Procivitas problem är att skolan främst drivits som ett företag utan klar pedagogisk ledning och vision.
  Idé till entreprenörerna: Sälj skolan till bättre pedagoger! (Förresten vem äger skolan – Peter Connée?)

 • Lexa

  Jag är ProCivitas-elev sedan ’08 och redan har jag märkt ett flertal väsentliga förändringar efter ledningsbytet.

  På Gustafs tid – frånvaroanmälan var tillgängligt för oss elever på intranätet. I dag – frånvaroanmälan sker via målsman.

  Även PPP har fått en korrigering. Förr var det skolan som arrangerade – i dag är det elever som arrangerar events. För vilket syfte? Det gagnar ProCivitas image som skola, då alkohol är mer eller mindre involverad i varje festlighet.

  In and out,
  Lexa

 • @Sune:
  Jag är medveten om att både Peter och Helena Connée varit involverade till och från i ledningsarbetet. Tidigare har det dock troligtvis varit Gustaf Wiklund som haft det sista ordet angående mångt och mycket. Jag säger inte att detta förklarar allt som skett, men det kan vara en möjlig faktor bakom all problematik.

  Ja, en kultur ändras definitivt inte över en natt. I och med att Procivitas befinner sig i en uppförsbacke just nu så gäller det att verkligen rannsaka sig själva och sitt arbete – och punkten du framför angående obehöriga lärare är något som definitivt måste åtgärdas.

  @Sunes kompis:
  Hade varit intressant att se nyhetsrubrikerna om Procivitas sålts, hade säkert blivit ett sjuhelvetes ståhej. Ett annat alternativ är kanske att arbeta med att säkerställa en viss pedagogisk kvalitet (direkt hänförd av en större skara behöriga lärare som Sune påpekar).

  @Lexa:
  Okej! Kul att höra från någon som har mer färska erfarenheter än vad jag själv har. Jag hoppas att all denna turbulens leder till ett konstruktivt förändringsarbete som gagnar dig och resterande skolkamrater. Ha det!

 • Sune

  Det är ingen ny skolledning, snarare nygammal. Paret Connée har alltid funnits i Procivitas ledning – på ett eller annat sätt. En kultur ändras inte över en natt! Här krävs självrannsakan, vilket uppenbart saknas hos Connée!

  Apropå kritiken: Det är inte bara betygssättningen som jag tycker man bör kritisera, utan även det faktum att man under alla år lurat elever, föräldrar och Skolverket om att man har en majoritet behöriga lärare! Inte ens hälften hade ju adekvat utbildning! Självklart finns det ett samband mellan utbildning och professionellt arbete.

 • Ludwig Beethoven

  Det ända som hände var att Skolverksinspektörerna fick sparken och Procivitas fick ut ett fantastiskt budskap: Här är det lätt att få bra betyg!

  Hur verkligheten ser ut vet väl ingen

 • Tom

  Bra skrivet! Är själv en gammal elev, gick ut -07. Då var det mer tryck på nationella proven än vad du beskriver, så det har väl ledningen tagit till sig och ändrat på. Känner igen det där med ”I vissa ämnen gjorde du betydligt mer än andra skolor, i andra ämnen gjorde du knappt något och fick ändån MVG” men det är något som jag har haft kompisar som även upplevt mellan t.ex Borgar- och Petriskolan. Lärare lägger upp sina kurser och kriterier lite olika tycker jag mest det känns som.

  Hade samma sak med min klass, inga snobbar alls nästa i min årskull, de som fanns var ju dock ganska ”top notch”-snobbar ska ju sägas, men antalet pradaskor och Ralph laurentskjortor var ju betydligt fler på många andra skolor (i förhållande till antal elever, that is)

 • Sleepless in Seattle

  märkligt nog så kommer eleverna in på Harvard, Columbia och Princeton som kräver rätt mycket mer än betyg