Procivitashysteri

Publicerades 30 september 2008 av Sebastian Johnsson i Diverse

Procivitas logotyp

Det här inlägget har inte direkt med entreprenörskap eller med mina projekt att göra, men med tanke på dagens skriverier (”hd.se – Procivitas får kritik för betygsättning” och ”Procivitas säljer biljetter till Handelshögskolan”) angående Procivitas känner jag att jag måste skriva något då jag själv är en tidigare elev.

För er som inte är ifrån Skåneregionen är Procivitas kort och gott en friskola vars specialitet är ett samhällsprogram med inriktning mot ekonomi. Det här låter i sig inte så märkvärdigt, men släng in höga betyg (som tydligen inte motiveras av Skolverkets nationella prov), Procivitas ambitioner om att vara sveriges bästa gymnasieskola, Dans kärleksfulla inlägg och en drös med fanatiska Procivitasanhängare så börjar vi att få ihop en skön story.

Jag har själv gått på Procivitas (tog studenten ’05 om jag inte minns helt fel) och tänkte kort och gott dela med mig lite av mina erfarenheter. Det första många förknippar med Procivitas är att Procivitas skall vara ett sjuhelvetes snobbnäste. Jag hade själv fått höra detta och var inställd på att jag inte bara skulle få nya klasskompisar med efternamn i stil med ”Von Dinkelspiel” eller ”Auf Kungahufvud” utan jag var även beredd på att jag innan den första terminens slut skulle bära monokel och enbart dricka single malt whiskey (okej, jag överdriver väll lite). Under mina tre år stötte jag på ytterst få snobbar och Dans påstående om att alla som går på Procivitas är ”Små viktigpettrar som går omkring i kavaj och seglarskor” känns lite out of place. Visst, det finns väll någon ynka procentenhet snobbar där, men majoriteten är faktiskt normala tjejer och killar.

Debatten handlar dock inte om snobbstämpeln utan faktiskt om att Skolverket har granskat Procivitas betygssättning och kommit fram till att det råder en väldigt låg korrelation mellan elevernas betyg på nationella prov och elevernas slutbetyg. Det här förvånar mig inte alls. Som jag kommer ihåg det sågs nationella prov mer eller mindre som ett skämt eller något man gjorde ”extra” – som elev fick man inte direkt bilden av att nationella prov var något som var direkt avgörande för ens slutbetyg.

De vanligaste argumenten man får höra från Procivitaselever när man börjar att diskutera betyg och varför alla får så höga betyg på Procivitas är att man får slita utav helvete, att man har 498 läxor i veckan eller att syrrans polares kusin slet så hårt att han nästan gick in i väggen. Helt ärligt talat, jag börjar att bli trött på alla som beskriver Procivitas som något av det tuffaste de gjort i sitt liv. Jag la inte ner många timmar i veckan på att plugga (iofs var väll inte mina avgångsbetyg de bästa, gick väll ut med 19,1 eller 19,2 något). Jag hade faktiskt så pass mycket tid över att jag hann att läsa in en sjuhelvetes massa programmering och annat som möjliggjort för mig att glida runt som IT-konsult och dra upp ett eget aktiebolag vid 21 års ålder utöver mina studier till ekonom vid Lunds universitet. Att gå från Procivitas till universitetet var som att gå från dagis till högstadiet i ett svep. Om du helt ärligt tycker att Procivitas är bland det jobbigaste du gjort i ditt liv så måste du se över din studieteknik. Skrönan om att ”Procivitas sparar dig ett år på universitetet” (jag har faktiskt hört den live) är bara ett stort skämt – har du det tufft med att hänga med i Procivitas tempo lär du ha ett helvete på universitetet.

Angående avgångsbetygen i sig så är de väll inte helt rättvisa. Det tar emot lite att säga det, men jag (tillika många av mina klasskamrater) förtjänade väll inte direkt alla MVG man tilldelades. Det som var konstigt under min tid på Procivitas (kan inte uttala mig om hur det är nu) är att det var en extrem variation i svårighetsgraden ämnen emellan. I vissa ämnen gjorde du betydligt mer än andra skolor, i andra ämnen gjorde du knappt något och fick ändån MVG. Utöver detta finns det även sköna historier om personer som lyckats mygla till sig 200-300 poäng MVG genom att vara lite kreativa i sina individuella val. Sen är givetvis 50 poäng servering ett schysst tillvalsämne :).

Något som vanligen också brukar dyka upp på tapeten är att Procivitas brukar vara bäst på ungt företagande (UF). Detta är heller inget konstigt fenomen, det råder en total hysteri om UF och allt handlar om detta. När jag gick på Procivitas var det betydligt mer fokus på UF än nationella prov och jag har svårt att se att det skulle vara någon skillnad i dagsläget. Det positiva med det stora fokuset på UF är att man som elev ges en väldigt stor möjlighet att utvecklas som entreprenör och att man troligtvis får en större inblick i företagande än vad andra skolor kan erbjuda. Så känner du att du är entreprenöriell av dig och vill starta och driva bolag så är faktiskt Procivitas ett rätt schysst alternativ. Det som dock förundrar mig är varför det är så få Procivitaselever som kör eget när de väl slutat på Procivitas – de fåtal jag känner till kan jag räkna på en hand.

Jag önskar dock den nya skolledningen all lycka till med att styra upp hela det här trassliga betygsdramat. God kväll!