Etikett: affärsidé

Jag satt precis och kollade igenom lite av mina gamla tävlingsbidrag i affärsidétävlingen Venture Cup och det var en rätt intressant upplevelse att kolla igenom bidrag som jag skrev ihop för några år sedan. Höjdpunkten var 2005 då jag tävlade med 7 eller 8 (framförallt naiva) bidrag. Nu retrospektivt var det inte direkt jätteoväntat att jag inte vann något heller :).

En rätt intressant idé jag hittade i arkivet var en idé jag benämnde Streamline. Tidigt i tävlingsbidraget står det:

Streamline går ut på att kunden streamar hem musiken till sin dator. Med streaming menas att musiken spelas upp i realtid och inte behöver laddas ner. Fördelen med detta är att kunden inte behöver betala för varje enskild låt (då denne inte äger låten) utan enbart behöver betala en månadskostnad för att lyssna på flera tusentals olika låtar.
— Tävlingsbidraget Streamline i Venture Cup 2005

och fortsätter med:

Rent konkret kommer Streamline att erbjuda kunden:

 • Möjlighet att välja och braka bland tusentals olika låtar för en låg månadsavgift.
 • Möjlighet att lyssna på låtarna var som helst, när som helst – det enda som krävs är ett Streamline-konto.
 • Tillgång till en kommunikationsportal där Streamline-kunder kan diskutera musik med andra Streamline-kunder.

— Tävlingsbidraget Streamline i Venture Cup 2005

Spotifys logotyp

Kärnan i den här idén (streama musik och ta betalt genom en månadsavgift) påminner mångt och mycket om en tjänst som just nu är på allas läppar… nämligen Spotify. Affärsidéen i sig har således inget värde och troligtvis är varken jag eller killarna bakom Spotify de första som har den här idén. Det enda som räknas är utförande och med tanke på mediareaktionen gällande Spotify och att folk verkar vara villiga att sälja en njure (well, almost) för en Spotify-invite kan man lätt säga att killarna bakom Spotify är grymma på att utföra idén.

Just diskussionen gällande affärsidéns värde har pågått rätt flitigt i bloggosfären och bland annat har killarna på Disruptive framställt en riktigt schysst sida där en diskussion förs om varför en affärsidé inte är värd något. På samma sida finns även en rad gratis affärsidéer återgivna.

För den som är sugen på att få ett litet gott skratt finns mitt tävlingsbidrag återgivet i sin helhet nedan:

Läs merLäs mer

Jag satt i förrgår och knåpade ihop årets bidrag till affärsidétävlingen Venture Cup (bidraget är direkt kopplat till det nya projektet jag arbetar med – jag lovar att jag kommer att berätta mer om detta relativt snart). Som hjälp till att komponera sitt bidrag samt för att kvalitetssäkra att bidragen täcker in de väsentligaste punkterna i en affärsidé har Venture Cup tagit fram en checklista som jag tycker är rätt bra att ha till hands.

När du utformar eller utvecklar dina affärsidéer kan det vara värt att tänka igenom följande frågeställningar:

Affärsidé

 • Har du beskrivit din varas/tjänsts grundié?
 • Har du beskrivit kundnyttan eller det problem din vara/tjänst löser?
 • Har du beskrivit vad som är unikt kring din vara/tjänst?
 • Har du beskrivit din varas/tjänsts prisbild?
 • Har du beskrivit vad din produkt kostar att köpa in respektive tillverka? (Tips av Anton Malmberg)
 • Har du beskrivit vilka som leveranterar din produkt och vilka styrkor respektive svagheter denna leverantör har? (Tips av Anton Malmberg)

Marknad

 • Har du beräknat hur stor din marknad är?
 • Vilken tillväxtpotential har marknaden?
 • Har du beskrivit vem din/dina kunder är?
 • Har du beskrivit hur du skall få dina kunder att bli intresserade av din produkt? (Tips av Lena)
 • Har du beskrivit hur och i vilka former din produkt/tjänst skall distribueras till slutkunden? (Tack till Johan Söderberg – se även Johans kommentar för exemplifiering av distributionsvägar)
 • Har du beskrivit vilka konkurrenter du har och vilka styrkor respektive svagheter du har gentemot dessa?

Affär

 • Har du beskrivit hur företaget kommer att generera intäkter?
 • Har du identifierat din/er roll inom företaget?
 • Har du uppskattat företagets vinstpotential?

Har du tips på fler vettiga frågor att ställa sig? Lämna gärna en kommentar!

Jag hittade precis en rätt intressant video hos TED där David S. Rose (framgångsrik entreprenör och investerare) berättar om 10 saker man som entreprenör bör ha koll på före man pitchar sin affärsidé till riskkapitalister:

Enjoy!

Venture Cup är en årligt återkommande affärsplanstävling där man som entreprenör får en möjlighet att utveckla och tävla med sina affärsidéer. Tävlingen utgörs av tre steg: det första steget utgörs av en inlämning av affärsidéen i sin korthet, det andra en inlämning av ett utkast till en affärsplan och det tredje, slutliga, steget en inlämning av en komplett affärsplan.

Jag har tävlat två gånger tidigare och siktar nu på att tävla min tredje gång. Jag har ännu inte tagit mig förbi steg ett och denna gång har jag som mål att åtminstone ta mig till steg två, dvs. ett utkast till en affärsplan. En faktor jag tror spelar stor roll i de tidigare misslyckanden är att jag har tävlat själv samt att jag har tävlat med en mängd idéer samtidigt. Denna gång är således ett av delmålen att hitta någon att tävla med, något som faktiskt är lättare sagt än gjort då jag inte har många i min umgängeskrets som är intresserade av entreprenörskap.

Utöver tävlingen erbjuder även Venture Cup Syd tillsammans med CIRCLE och Företagsekonomiska Institutionen vid Ekonomihögskolan i Lund en affärsplaneringskurs som använder själva affärsplanstävlingen som examinationsform. I år kommer jag även att deltaga på denna kurs i förhoppningen om att slipa till mina affärsidéer ännu mer.

Är du sugen på att tävla i Venture Cup (eller rent av kommer att läsa affärsplaneringskursen) så hade det varit väldigt skoj om du kunde lämna en kommentar eller slänga iväg ett mail till sebastian [at] agiley.se.