Etikett: contentsate

På grund av att jag har haft och att jag har väldigt mycket att stå har min utvärdering av 2008 blivit lite väl sen. Just nu är jag mitt uppe i ett nytt konsultuppdrag, fixar med startupen jag är delägare i samt förbereder för Australien.

Så vad hände 2008?

Började blogga

2008 var året då jag körde igång den här bloggen för att beskriva min väg från anonymt enmansföretag till framgångsföretag. Bloggandet har varit en väldigt positiv överraskning och genom att blogga har jag kommit i kontakt med en rad intressanta personer. Jag behöver dock skärpa mig med bloggandet och sätta av mer tid för att skriva mer unikt och intressant innehåll. En utmaning för 2009 blir således att sätta av mer tid till att blogga och att blogga mer konsekvent.

Contentsate

2008 började jag även arbeta med projektet Contentsate. Tanken med projektet var att underlätta för främst internetmarknadsförare men även bloggare att hitta artiklar från diverse olika artikelarkiv som kunde användas som underlag till hemsidor, blogginlägg och dylikt. Jag lade ner en hel del tid på projektet och utvecklade bland annat en ganska neat crawling/scraping-motor (hade jag dock gjort om det från början hade jag dock troligtvis siktat på att använda Nutch tillsammans med JRuby och Hpricot istället).

Jag lanserade Contentsate i augusti och det tog mig faktiskt inte lång tid att inse att det inte direkt var något überprojekt jag hade lagt ner åtskilliga timmar på. Går du in på http://www.contentsate.com idag så möts du av en sida som förklarar varför Contentsate är nere. Så vad gick egentligen snett?

Misstag

Det största misstaget jag gjorde med Contentsate gjorde jag före jag ens började programmera eller göra något konkret. Jag tänkte helt enkelt inte igenom projektet. När jag började med Contentsate hade jag enbart pysslat med internetmarknadsföring väldigt lite – jag visste således på tok för lite om projektets tilltänkta målgrupp. Jag trodde att internetmarknadsförare frekvent använde sig av artikelarkiv för att ta fram mer innehåll till sina sajter – och i realiteten är det faktiskt inte så. Jag byggde således ett helt projekt på ett felaktigt antagande – MAJOR FAIL!

Ett annat misstag var mitt val att drifta projektet på Amazons hostingplattform AWS. AWS är awesome om du använder det rätt, använder du det fel kan det bli väldigt kostsamt. Under de få månader jag körde projektet hade jag sjuka hostingkostnader. I takt med att dollarn ökade mot den svenska kronan blev det desto värre – för att ha igång fyra vps:er/images, sqs och s3 betalade jag typ 1500-2500kr i månaden. För en sajt som hade ett par tiotal besökare om dagen tar det inte lång tid att räkna ut att det inte var ett hållbart scenario.

Visst, det må hända att jag pausade det här projektet alldeles för tidigt, men jag tror att det är det rätta beslutet.

Lärdomar

Även om Contentsate må låta som ett praktmisslyckande så är det inte det i mina ögon. Jag lärde mig otroligt mycket rent tekniskt och blev rätt vass på Ruby och Ruby On Rails genom att göra projektet. Jag fick även göra en djupdykning i Linux vilket även var väldigt lärorikt (jag är en föredetta .Net-utvecklare, så jag har bara driftat saker i Windows tidigare). En annan bonus med Contentsate är att crawling/scraping-motorn jag skrev ihop ligger och surrar i bakgrunden till startupen jag för tillfället är involverad i.

Contentsate kommer även att återfödas 2009, dock som en helt annan typ av projekt. Stay tuned! :)

Ny startup – Matkassan

Jag gick även under 2008 in som delägare i startupen Matkassan. De andra killarna i företaget har hittils varit väldigt måna om att vara tyst utåt om projektet, men nu verkar de se poängen med att vara öppna. Så vad är Matkassan? Kort och enkelt är Matkassan ett Prisjakt/Pricerunner för matvaror. Initialt sett kommer fokus att ligga på att hjälpa konsumenter hitta de billigaste matvarorna, men vi kommer även på sikt att möjiggöra för konsumenter att hitta de mest lämpliga varorna utefter eko- och/eller hälsopreferenser. På senare tid har det lanserats två konkurrenter: Matvarupriser.se (som det skrevs spaltmeter om men som sedan inte verkar ha blivit något) och Bert Karlssons satsning Matkompassen.se. Vi har dock en liten annan approach än de två konkurrenterna och vi tror att vårt koncept kommer att leda till ett större värde för konsumenterna. Gäller att jobba på bara!

Plugget

Höstterminen 2008 var min sista termin för att kunna ta ut en Ekonomie kandidatexamen. Kandidatuppsatsen blev klar i januari 2009 (höstterminen sträcker sig in till mitten av januari) och således har jag nu min kandidatexamen i ekonomi. Nu får jag bara hoppas att den kommer till användning (jag har inte haft någon direkt nytta av att plugga hittils).

Next up: planerna för 2009.

Contentsate lanserad!

Publicerades 19 augusti 2008 av Sebastian Johnsson i Projekt

5

Contentsates Logotyp

Efter en hel del strul (det har dock varit extremt lärorikt!) så kan jag äntligen presentera att Contentsate är släppt!

Just nu har Contentsate ca 300 000 artiklar indexerade från ca 15st olika källor. Nu efter lanseringen kommer således fokus ligga på att få in fler artikelarkiv och därigenom fler artiklar.

Jag vill rikta ett stort tack till Johan Söderberg, Andreas Krohn, Anton, Nystartat.se, Anders Whe, Jean, Poyan Nabati och alla andra som testade testversionen av sajten och gav feedback. Jag har sparat ner all feedback och kommer löpande att återgå till denna (t.ex. gällande bannerplacering) när jag vidareutvecklar sajten.

Vad är Contentsate?

Contentsate är en tjänst vars syfte är att underlätta för dig som bloggar eller sysslar med internetmarknadsföring att hitta material som du gratis får återpublicera på din blogg eller sajt. Idag finns det tusentals artikelarkiv och att leta reda på det innehåll du finner mest relevant att publicera på din blogg/sajt kan ta en hel del tid och energi. Det Contentsate gör är att läsa av dessa artikelarkiv och indexera deras artiklar så att du kan vända dig till en plats för att hitta det du söker efter.

Contentsate indexerar för tillfället enbart engelskspråkiga artikelarkiv, stöd för andra språk kommer dock troligtvis att tillkomma i senare versioner.

Handlingsplan

  1. Snickra ihop ett någorlunda pressmeddelande som jag kan skicka till diverse personer som skriver om startups, entreprenörskap, bloggande och internetmarknadsföring.
  2. Börja marknadsföra projektet på Thirty Day Challenge och WarriorForum – Internet Marketing Forums. (Vet du fler sätt att marknadsföra Contentsate på – maila gärna (sebastian at agiley.se) eller kommentera nedan.)
  3. Indexera fler artikelarkiv – siktar på att lägga till 5st varje dag.
  4. Se över duplicerade artiklar i sökresultaten och tweaka så att encodingproblem inte uppstår vid inläsning av artiklar.

Har du några frågor, kritik eller feedback så hade jag uppskattat väldigt mycket om du lämnade en kommentar. Tack!

Contentsates Logotyp

Jag har de senaste dagarna kört ett intensivt race för att försöka få upp Contentsate – något som har varit lättare sagt än gjort. Nu när jag väl tänker på det känns det lagom naivt att jag trodde att jag skulle klara mig undan några som helst problem med tanke på att Contentsate är den första Ruby on Rails-applikationen jag driftsätter samt att det är första gången jag driftsätter på Amazon EC2.

Hursomhelst, jag har för tillfället en testserver uppe på http://ec2-67-202-10-116.compute-1.amazonaws.com/. Under tiden jag fortsätter att fixa till min produktionsmiljö (behöver fortfarande få upp mina crawlers) hade jag uppskattat om någon kunde testa att söka lite och se om t.ex. lämpliga resultat returneras.

Contentsate är numera lanserad!

Har du några andra förslag eller tips på förbättringar så uppskattar jag om du kan lämna en kommentar nedan! Tack på förhand!

Contentsates Logotyp

Jag har den senaste veckan hunnit att arbeta en hel del med Contentsate och arbetsnarkomanrekordet hittils var arbetsinsatsen á 16h i ett svep i måndags :).

Jag har glömt hur många gånger jag har fått skriva om funktionaliteten som hämtar in och crawlar artiklar, men jag har äntligen funnit en lösning som både är snabb och skalbar. Jag har även hunnit att arbeta en del med själva gränssnittet vilket jag tänkt visa upp några sneak peeks av idag.

Startsidan:
Contentsate - startsidan

Sökresultat:
Contentsate - sökresultat

Administrationsgränssnittet (långt ifrån färdigt):
Contentsate - administrationsgränssnitt

Jag återkommer med fler uppdateringar i takt med att lanseringen (troligtvis andra veckan i Augusti) närmar sig. Förresten, stort tack till Poyan Nabati som verkligen pushat mig till att arbeta ännu hårdare. Ta en titt på hans nya blogg/projekt Lemeno!

Contentsates Logotyp

Om du har följt den här bloggen ett tag så har du säkert sett att jag arbetar med mitt sökmotorprojekt Contentsate. Som jag skrev i det ursprungliga inlägget hade jag som mål att lansera projektet den 1 juli, dvs. i förrgår, men på grund av en del orsaker har inte detta skett.

I ett tidigare inlägg, ‘Vilken väg skall jag ta?‘ funderade jag över hur jag bäst skulle spendera de 3 månaderna jag var ledig från skolan. Med facit i hand har jag begått ett misstag. Istället för att enbart fokusera på att utveckla Contentsate har jag utökat mängden timmar jag konsultat och jobbat ca 30-40h i veckan. Lägg till en del prokrastinerande och livet i övrigt och slutresultatet blir att projektet enbart tillägnats ett fåtal timmars effektivt arbete i veckan.

Frågan är då varför jag valde att konsulta istället för att utveckla mitt projekt. Visst, genom de nya konsultuppdragen har jag dragit in mer kapital till mina idéer, lärt mig nya saker, träffat nya människor och på sikt även skaffat mig fler valmöjligheter. Men vad är meningen med att skaffa mer och mer kapital till projekt du inte hinner att utveckla? Vad jag insett är att mitt problem är att jag kör vidare i samma gamla invanda och kortsiktiga hjulspår. Let’s face it: konsultande är inte skalbart.

Om du likt mig konsultar för att kunna finansiera dina egna affärsidéer, ta dig en tankeställare och fråga dig själv om du verkligen behöver ta på dig det där senaste konsultuppdraget för att kunna finansiera eller utveckla dina egna idéer. To face the facts så har jag inte lyckats att lansera ett enda eget projekt under de två år jag drivit mina företag. Jag tror att det är dags att utvärdera min strategi en sväng :). Just problematiken med att konsulta för att finansiera sina idéer berör Paul Graham i sitt inlägg ‘How to Fund a Startup‘:

Consulting is where product companies go to die. So starting as a consulting company is like starting out in the grave and trying to work your way up into the world of the living.
— Paul Graham

För att knyta an till titeln på inlägget så ser statusen för projektet just nu ut enligt följande: Jag har lyckats att crawla in runt 1 miljon artikellänkar från den första artikelsajten. Problemet är bara att jag har lyckats att banna mig själv från samma sajt då jag tydligen crawlat artiklarna allt för snabbt. Nästa åtgärdspunkt i projektet blir således att hitta på en bra lösning för att hämta in artiklarna men samtidigt inte belasta sajten jag hämtar artiklarna från allt för mycket.

Vidare kommer jag att skriva om en del av crawler-funktionaliteten för att göra denna mindre databasberoende. För att minska databasberoendet och göra lösningen mer skalbar kommer jag att använda mig av Amazon Simple Queue Service (Amazon SQS), ett effektivt kö- och meddelandebaserat system för att distribuera data mellan olika servrar och processer.

Från och med den 14:e juli och fram till den 1:e september kommer jag att ta semester och inte utföra ett enda konsultuppdrag. Med mer tillgänglig tid över till Contentsate är min förhoppning att kunna lansera projektet den första eller andra veckan i augusti.

I’ll keep you posted!

Glad Midsommar!

Publicerades 20 juni 2008 av Sebastian Johnsson i Diverse

2

Midsommarstång

Jag vill önska alla läsare en riktigt go’ och glad midsommar!

Jag har varit rätt inaktiv med bloggandet på sistonde vilket huvudsakligen beror på att jag tagit på mig ett nytt konsultuppdrag samt att jag har varit sjuk. Jag har inte riktigt haft möjlighet att läsa tre böcker i veckan (som jag skrev i min kommentar till mitt inlägg ‘Mer att läsa‘) men jag har kommit igång så smått med läsandet igen.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg ‘Frihet… snart i alla fall‘ har jag börjat läsa böckerna ‘The 80/20 Principle: The Secret to Success by Achieving More with Less av Richard Koch‘ och ‘The 80/20 Individual: How to Build on the 20% of What You Do Best av Richard Koch‘ för att lära mig mer om Paretoprincipen och hur jag kan använda denna för att göra mer med mindre tid. Jag kommer att skriva mer om Paretoprincipen samt sammanfatta dessa två böcker inom kort.

Gällande mitt projekt Contentsate har jag faktiskt kommit en lite längre bit på vägen. Jag har fastnat i lite fallgropar här och där men nu verkar jag ha hittat lösningar på de flesta av mina problem. Den ursprungliga deadlinen (1 juli) kommer dock att bli väldigt tight att klara av. Vi får se hur det går :).

Äntligen frihet!

Publicerades 11 juni 2008 av Sebastian Johnsson i Diverse

1

Då var äntligen sommarlovet i full gång! Nu har jag i runda drag 3 månader på mig att först och främst utveckla Contentsate och därefter mitt andra projekt jag har tänkt att börja med nu under sommaren. Jag kommer att berätta mer om detta projekt så fort jag lanserat Contentsate.

Jag har även idag varit och träffat en ny potentiell kund som eventuellt har lite konsultuppdrag till mig under sommaren. Om det nu blir något så blir det ett perfekt läge till att lära sig nya saker, knyta nya kontakter och skaffa lite mer kapital till mina affärsidéer.

Om du undrar varför det har varit stendött i bloggen de senaste dagarna så beror det på att jag har råpluggat till en tenta. Idag gjorde jag tentan och jag klarade troligtvis den. Det enda som återstår nu är finputsning på en rapport och sedan är jag helt fri från skolan fram till den 1:e september.

The 80/20 Principle: The Secret to Success by Achieving More with Less

Jag kommer så smått att börja att arbeta med mitt projekt Contentsate igen nu i dagarna och jag kommer även att börja läsa två stycken böcker som jag tänkt att sammanfatta och recensera. Denna gång kommer jag att gå igenom Pareto-principen med hjälp av böckerna ‘The 80/20 Principle: The Secret to Success by Achieving More with Less av Richard Koch‘ och ‘The 80/20 Individual: How to Build on the 20% of What You Do Best av Richard Koch‘.

Contentsates Logotyp

Jag håller just nu på med att utveckla mitt första projekt som går under namnet Contentsate. Contentsate är en extremt nischad sökmotor som möjliggör för bloggare och internetmarknadsförare att hitta lämpliga och relevanta artiklar som de gratis får återpublicera på sina bloggar och sajter. Tjänsten kommer primärt att rikta sig till den amerikanska marknaden.

Screenshot av Contentsates startsida

Idéen till projektet föddes när jag förra året deltog i Thirty Day Challenge, en internetmarknadsföringstävling som går ut på att tjäna $10 online på 30 dagar utan att spendera en enda krona. I denna tävling är det vanligt förekommande att man använder färdigskrivna artiklar som man hämtar från artikelarkiv för att få mer innehåll till sin blogg eller sajt. Problemet är att det finns över 1000 artikelarkiv vilket leder till att det inte är så lätt att hitta de mest lämpade artiklarna för sin blogg eller sajt.

Tanken med Contentsate är således att indexera alla artiklar från dessa 1000+ olika artikelarkiv så att det finns en central tjänst för bloggare och internetmarknadsförare att vända sig till för att hitta relevant och gratis innehåll till sin blogg eller sajt.

Läs merLäs mer