Etikett: entreprenör

Här är ytterligare en schysst slide från Slideshare där Bart de Waele presenterar tio stycken tips för entreprenörer:

Congratulations, Branson. I predict that you will either go to prison or become a millionaire.
— Richard Bransons rektor till Branson när han gick ut högstadiet

Richard Branson: Losing My Virginity - The Autobiography

Jag har nu äntligen plöjt igenom Richard Bransons biografi ”Losing My Virginity: The Autobiography” som utspelas på smått omfattande 600 sidor. På dessa 600 sidor berättar en av vår tids största entreprenörer om hur allt startade och vilka riktlinjer och principer som drivit honom genom åren. Det ges även en ingående inblick i många av hans galna upptåg i form av världsomseglingar och flygningar runt jorden i ballonger.

Branson var under sina tonår mer eller mindre en bråkstake, en rebell som inte hade några vidare framgångar och då framförallt avseende skolarbetet. Branson var i princip sämst i sin klass i varje ämne och efter att ha skadat sitt knä och därigenom förstört sina möjligheter att göra något idrottsmässigt blev han i viss mån utstött – han var en loser. Under dessa omtumlande tonårsår kom Branson även underfund med att affärsidéer och företagsamhet var något han verkligen brann för. När det väl gällde business hade han inga som helst svårigheter för att varken räkna fram lämpliga annonspriser eller att skriva säljande copy – just att räkna och skriva var svårigheter som tidigare utgört stora hinder för Branson.

Läs merLäs mer

Jag var igår på den första föreläsningen för kursen ”Affärsplanering för tillväxtföretag” (jag har skrivit lite om kursen tidigare här). Kursens syfte är att hjälpa entreprenörer och personer med tankar på att köra eget att utveckla sina koncept och sina idéer till det bättre. Kursens fokus kretsar kring att utveckla en affärsplan, dels processen i sig och dels resultatet i sig. Som jag förstod det kommer kursen att ha en väldigt hands-on approach med praktiska workshops och dyligt som är tänkt att hjälpa en att successivt utforma sin affärsplan.

Gårdagens föreläsning var spännande på många sätt. Först och främst gav den en möjlighet att knyta nya bekantskaper (det verkar vara en rätt heterogen grupp med olika erfarenheter och olika idéer). Vidare gav den en insikt om vad som komma skall och vad man kan tänkas att lära sig. Slutligen fanns en gästföreläsare i form av Fredrik Malmberg som berättade om hur han tagit företagen Membrayner och AirGlass från idéer till verklighet.

Examinationen på denna kurs kommer att genomföras i form av diskussioner om entreprenörskap, en loggbok om processen att ta fram sin affärsplan samt slutligen en presentation av sin affärsplan. För att ge dig som läsare en möjlighet att del av guldkornen av det som lärs ut kommer jag att skriva om merparten av det vi gör på kursen här på bloggen.

Jag hittade precis en rätt intressant video hos TED där David S. Rose (framgångsrik entreprenör och investerare) berättar om 10 saker man som entreprenör bör ha koll på före man pitchar sin affärsidé till riskkapitalister:

Enjoy!