Etikett: framgång

Bill Gates

Jag gick precis igenom mitt del.icio.us-flöde och märkte att jag glömt att tipsa om BBC:s artikel- samt programspecial om Bill Gates och Microsoft. BBC:s speciella uppvaktning av Bill Gates i form av artikelserien och specialprogrammet ‘The Money Programme special Bill Gates: How a geek changed the World’ gjordes i samband med att Bill Gates slutar med sitt jobb på Microsoft (han är i och för sig fortfarande en styrelsemedlem) för att fokusera på att driva sin och frun Melindas välgörenhetsfond.

Artiklarna ‘The secret of Bill Gates’ success‘ och ‘Bill Gates: how a geek changed the world‘ innehåller lite bakgrundshistoria om hur allt började samt korta segment av intervjuerna från programmet med Bill Gates, Microsoftanställda, konkurrenter och andra personer inom Bill Gates och Microsofts närhet.

Tyvärr kan man inte längre se programmet online hos BBC, men för den som verkligen vill se programmet så finns det valmöjligheter.

Uppdatering: Manou har även skrivit ett inlägg om Bill Gates nedtrappning.

I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.
— Thomas Edison

Omslag till Fail Better

Jag måste bara tipsa om en fenomenal bok jag köpte när jag gjorde min senaste bokshoppingrunda. Boken heter ‘Fail Better‘ och är en naggande god liten sammanställning av anekdoter och citat av många kända personer om fenomenet misslyckande.

Då boken är väldigt liten (notera den pedagogiska användningen av min hand som referensobjekt :D) är den väldigt lätt att ta med sig. Jag brukar att ha med mig den rätt ofta och ha den som en källa till inspiration när jag stöter på motgångar eller då jag har jobbiga stunder.

Vi stöter alla på motgångar i vår vardag, det vi dock behöver att bli påminda om är att misslyckanden föder framgångar – och detta är ‘Fail Better‘ riktigt bra på att göra en påmind om.

Ett tips: läs även Andreas Bards inlägg ‘Hantera ett misslyckande‘.

Good to Great: Why Some Companies Make the Leap...and Others Don't

Efter två hektiska pluggveckor har jag nu äntligen möjligheten att åter igen göra en sammanfattning av centrala tankar och budskap i en bok. Denna gång har jag läst Jim Collins ‘Good To Great’ som är resultatet av en omfattande studie Jim Collins och hans kollegor genomförde i syfte att kartlägga vad det är som gör att vissa företag går från ett mediokert till ett väldigt framgångsrikt stadium.

Good To Great‘ baseras på jämförelsestudier mellan en mängd mer och mindre kända företag (Abbott vs. Upjohn, Gilette vs. Warner-Lambert, Walgreens vs. Eckerd etc.). Utifrån dessa jämförelsestudier har Jim Collins och hans kollegor identifierat en mängd principer och områden som utmärker företag som lämnat det mediokra stadiumet bakom sig och blivit framgångsrika:

  • Nivå 5-ledarskap
  • Först vem… sen vad
  • Inse sanningens allvar (men tappa aldrig tron på företaget)
  • Igelkottprincipen
  • En organisationskultur präglad av disciplin
  • Teknologiacceleratorer
  • Svänghjulet och domedagssnurran

Läs merLäs mer

A journey of a thousand miles begins with a single step.
Lao Tzu, kinesisk filosof

Inspirationslitteratur #1

Hur skapar och utvecklar man framgångsrika företag? Vad är det som gör att vissa lyckas där andra har misslyckats?

Det här är frågor som jag grubblat över sedan jag startade mitt första företag för 3 år sedan. Hur skall jag egentligen gå till väga för att utveckla mitt lilla anonyma konsultbolag till ett framgångsrikt företag?

Syftet med den här bloggen är att dela med mig av mina tankar, mina idéer och de resultat jag finner i mina försök att identifiera vad som egentligen krävs för att skapa och utveckla ett framgångsrikt företag. Att jag gör detta i bloggformat känner jag är ett måste då det ger mig en möjlighet att få respons på mina idéer och mina tankar.

Inspirationslitteratur #2

För att finna de svar jag söker kommer jag att bedriva intensiva självstudier i affärsutveckling, entreprenörskap, marknadsföring, försäljning och psykologi. Sist jag gick i de här tankarna köpte jag runt 145 böcker (se bilderna till höger). Att ta del av och att ta åt sig av den kunskap som förmedlas i dessa böcker, podcasts och artiklar blir det första viktiga steg jag måste ta för att utveckla Agiley AB från ett anonymt konsultföretag till ett framgångsföretag. Utöver självstudierna och att praktiskt applicera de kunskaper jag förvärvat, kommer jag även aktivt att leta efter en eller flera mentorer som kan agera bollplank samt bistå med praktisk erfarenhet.

Jag är väldigt intresserad av att lära mig nya saker och att kunna angripa problem utifrån nya perspektiv, så om du själv läser böcker om affärsutveckling, entreprenörskap, marknadsföring, försäljning, psykologi m.m så hade jag verkligen uppskattat om du kunde lämna en kommentar med de böcker du rekommenderar eller skicka ett mail med din lista till sebastian [at] agiley.se.