Etikett: misslyckande

Kondomer

Jag hittade precis en intressant anekdot av Robert L. Strauss som beskriver sina erfarenheter om hur hans företag som specialiserade sig på att sälja kondomer i nyckelringar misslyckades.

För fler historier om misslyckade startups, se mitt tidigare inlägg ”Att misslyckas och att lära sig av sina misstag”.

Pets.com Sock Puppet
Maskoten för Pets.com

Business Pundit körde förra veckan en artikel om 25 stycken dot.com-företag som misslyckades katastrofalt. Listan innehåller bland annat GovWorks (GovWorks öde från start till slut kan ses i filmen Startup.com), Pets.com, Boo.com med flera.

Listan i sig berättar bara en översiktlig historia om varför företagen misslyckades, men den är en bra startpunkt för att leta reda på mer ingående redogörelser från grundarna bakom företagen eller dess anställda om vad som gick snett och vad de lärt sig av sina misstag.

Tom Herman, en av grundarna bakom GovWorks, berättar i sin artikel ‘Entrepreneurship in Difficult Times‘ om de misstag GovWorks gjorde och vad som kunde ha gjorts bättre. Julie Wainwright, VD för Pets.com då det begav sig, skriver i sin artikel ‘Five Life-Changing Mistakes and How I Moved On‘ om hennes fem största misstag under dot.com-yran och hur hon lärt sig av dessa. Roger Ehrenberg, en av investerarna och styrelseledamöterna i Monitor110, skriver om de misstag som begicks hos Monitor110 och lärdomarna av dessa i artikeln ‘Monitor110: A Post Mortem‘.

Vidare kan en intressant historia om att misslyckas med sin startup läsas på ‘Diary of a Failed Startup‘ som bland annat Disruptive tipsat om sedan tidigare.

Slutligen har Poyan Nabati skrivit om sina erfarenheter med sin tidigare sociala nyhetstjänst Lemeno i sitt inlägg ‘5 tips för en framgångsrik startup eller Om Lemeno’s misslyckande‘.

Har du fler artiklar/redogörelser från grundare och/eller anställda från misslyckade startups? Jag är intresserad av att läsa om fler historier likt ovan för att lära mig från de misstag som begicks. Jag är väldigt tacksam om du kan lämna dessa i kommentarerna nedan. Tack!

I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.
— Thomas Edison

Omslag till Fail Better

Jag måste bara tipsa om en fenomenal bok jag köpte när jag gjorde min senaste bokshoppingrunda. Boken heter ‘Fail Better‘ och är en naggande god liten sammanställning av anekdoter och citat av många kända personer om fenomenet misslyckande.

Då boken är väldigt liten (notera den pedagogiska användningen av min hand som referensobjekt :D) är den väldigt lätt att ta med sig. Jag brukar att ha med mig den rätt ofta och ha den som en källa till inspiration när jag stöter på motgångar eller då jag har jobbiga stunder.

Vi stöter alla på motgångar i vår vardag, det vi dock behöver att bli påminda om är att misslyckanden föder framgångar – och detta är ‘Fail Better‘ riktigt bra på att göra en påmind om.

Ett tips: läs även Andreas Bards inlägg ‘Hantera ett misslyckande‘.