Etikett: Smartlend

Det var minst sagt ett tag sedan jag drog upp ett inlägg här gällande utvecklingen av Smartlend.

Målsättningen var att jag skulle jobba stenhårt med sajten, men på något sätt blev jag tämligen besatt av att försöka lista ut Googles tillvägagångssätt när de gång på gång hade ihjäl sajter, månad efter månad. Jag klev helt in i någon slags Google-detektivs-bubbla.

För 2-3 veckor sedan påbörjade jag arbetat med Smartlend igen och som första åtgärd så mobilanpassade jag hela sajten (något som skulle gjorts redan från början).

I och med att projektet utvecklas i Ruby on Rails (version 4.1) så kunde jag använda mig av den nya funktionaliteten som kallas variants:

Variants innebär kortfattat att man kan skicka olika templates till användaren baserat på vilken device de använder.

Istället för att rendera samtliga uppsättningar av t.ex. en tabell (säg att tabellen för desktop och mobila enheter är helt annorlunda) och sedan dölja tabellen som ej skall visas för en specifik enhet behöver man istället enbart skicka den korrekta tabellen direkt från början.

Med andra ord: mindre data som behöver hämtas av användaren och inget duplicate content som måste renderas (i och med att tabellerna lär vara snarlika).

Tillsammans med Boostrap 3 och lite custom media queries så var det faktiskt en fröjd att mobilanpassa en sajt utefter detta arbetssätt.

Näst på tur står att lägga in ett par tusen ord content till, därefter kommer huvudsakligt fokus vara på att utveckla medlemsfunktionalitet och en hel del andra unika funktioner.

Gällande rankings så har sajten börjat klättra på senare tid, dock verkar Google inte helt kunna placera den konsekvent på de viktigaste nyckelorden låna pengar och sms lån. Ena stunden så dyker sajten upp på plats 40 och andra stunden åker den bakåt till plats 70 eller liknande.

Sajten är dock fortfarande tämligen ”ny”, tror det kommer ta åtminstone ett tag till för den att konsekvent placera sig på några positioner.

Trots att det är ganska gött sommarväder (det är det i och för sig ganska ofta på Malta) så har jag kört på ganska hårt med Smartlend.

Efter den tidigare content-uppdateringen (främst av långivare) har jag nu gjort en större uppdatering av content för undersidor.

I skrivande stund har jag lagt till content på ca 20 000 ord, dock skall det läggas till rätt många tusen ord till innan jag känner mig riktigt nöjd.

Content kommer dock att prioriteras ned härefter och fokus på utveckling kommer istället att växlas upp. Det är nämligen på utvecklingsfronten jag tror att jag kan skapa mest mervärde för besökarna.

Det som har uppdaterats sedan förra updaten är att följande undersidor har lagts till:

Nästa uppdatering här på bloggen kommer troligtvis att mer detaljerat gå in på de lite mer utvecklingsorienterade aspekterna av projektet.

Jag har sedan en tid tillbaka jobbat på mitt senaste affiliateprojekt Smartlend som är tänkt att bli den bästa tjänsten på den svenska marknaden för konsumenter att jämföra och låna pengar.

Jag kommer att göra större och mer omfattande projektuppdateringar på min engelska blogg och här på denna bloggen är tanken att jag skall göra lite mindre uppdateringar, lite mer som en arbetslogg över vad jag jobbar med.

Det här inlägget kommer att bli aningen längre än vad kommande inlägg kommer att bli då jag helt enkelt fastnade i ett massivt jobbkoma.

De senaste två veckorna har jag slitit som ett djur med att lägga till nya långivare (+ deras lån) samt att uppdatera befintliga långivare samt deras lån.

Detta har tagit sin beskärda del tid då min sajt (till skillnad från merparten av affiliatesajterna inom denna nisch) faktiskt har data för lånen som långivarna erbjuder. Detta möjliggör för att ha vettig funktionalitet där folk kan välja belopp, återbetalningstid och lite andra kriterier när de letar efter lån och få en relevant lista med lånealternativ presenterade för sig.

Att få in denna låndata är heller inte det lättaste. I skrivande stund ligger det 8 070 olika låneobjekt i databasen, och att lägga in dessa manuellt hade givetvis tagit oerhört mycket tid.

För att få in denna låndata har jag gjort på följande sätt:

  • Hämtat ut det via de respektive långivarnas API:er/backends (i många fall anropar långivarnas sliders något i bakgrunden).
  • Screenscrapeat ut priserna från diverse prissidor eller listor.
  • Parsat låndatan från javascript som embeddats på de respektive långivarnas sidor.
  • Manuellt kopierat HTML-segment som sedan parsats.
  • Manuellt lagt in lånen via CSV.
  • För större lån där räntor används, räknat ut en viss uppsättning av långivarens låneutbud med hjälp av exempelräntan de själva använder på sina sajter.

Även om jag som sagt har lyckats att automatisera en hel del så har det ändån tagit sin tid att programmera ihop komponenterna som gör ovanstående samt uppdatera content för varje långivare.

Allt i allt har jag uppdaterat följande på sajten:

Nya långivare:

Befintliga långivare som blivit uppdaterade (content + låndata):

Nästa steg

Nästa prioritet för sajten kommer att vara att lägga till ännu mer content om en mängd relevanta nyckelord. Målsättningen är att lägga till 20 000 – 30 000 ord content innan jag återgår till ren webbutveckling igen.