Etikett: Struktur

If a cluttered desk signs a cluttered mind, Of what, then, is an empty desk a sign?
Albert Einstein

Stökigt kontor #1
Stökigt kontor #2

Exentriske och genialiske Albert Einstein gillade att arbeta i total kaos (och han är tydligen inte ensam). Mitt kontor har alltid haft en tendens att bli väldigt stökigt, detta är dock inget medvetet val utan en konsekvens av att jag inte riktigt brydde mig om eller såg poängen i att hålla min arbetsplats så ren och minimalistisk som möjligt.

Inspirerad av mitt Getting Things Done-experiment och artikeln ‘Creating a minimalist workspace‘ av Leo Babauta har jag den senaste veckan haft som personlig målsättning att hålla mitt kontor så rent, städat och strukturerat som möjligt.

Problemet med mitt stökiga kontor var huvudsakligen inte att det såg rörigt och stökigt ut, utan snarare att det fick mig att tappa fokus och bli oproduktiv. Som du kan se på bilderna så ledde min förkärlek för post-it lappar till att jag hade dem överallt. Dessa post-it lappar påminde mig hela tiden om att jag hade saker att göra – även när jag som minst behövdes att påminnas. Jag kan inte räkna hur många gånger jag egentligen slutade att fokusera på det jag arbetade med för att se om där fanns något som var tvunget att göras.

Läs merLäs mer

Rule your mind or it will rule you.
— Horace, romersk poet

En av mina största svagheter privat likväl professionellt är min tendens till att bli katastrofalt oorganiserad. Jag har aldrig haft en almanacka i mitt liv utan jag har alltid förlitat mig på att memorera alla mina åtaganaden. Med tanke på att jag både är företagare och heltidsstudent borde jag ha insett vikten av att planera och att vara strukturerad för väldigt länge sedan.

Getting Things Done av David Allen

Droppen som fick bägaren att rinna över inträffade dock först för två veckor sedan då jag fick betalningspåminnelser på fakturor jag var 100% säker på att jag hade betalat. Vid närmare research visade det sig att jag inte alls hade betalat fakturorna – jag gick bara i tron om att jag hade gjort det.

Att glömma att betala fakturor är oacceptabelt – men det är inte det största problemet med att vara oorganiserad. Det största problemet är det som händer på det personliga planet: till sist styr livet och dina åtaganden dig och inte tvärtom.

För att strukturera upp både mitt privatliv och mitt företag har jag den senaste veckan både läst och lyssnat på ljudboksversionen av David Allens ‘Getting Things Done’ samt experimenterat med Things, en mac-applikation som följer Getting Things Done (GTD)-principerna.

Läs merLäs mer