Insåg precis att det var 3 och ett halvt år sedan något skrevs här, aningen längesedan!

Mycket har hänt på dessa 3,5 år.

Hemmalivs

Jag var häromåret en del av nysatsningen av Hemmalivs, en aktör som sålde matvaror samt matkassar via nätet.

Tanken med nysatsningen var att ta över den tidigare verksamheten (som gick i konkurs) och kostnadseffektivisera denna. Detta var en oerhört kul period och det närmaste jag har kommit något startup-aktigt på länge.

Jag personligen hade hand om allt det tekniska och det var en intressant utmaning att bygga plocksystem, ordersystem och en hel del annat från grunden. Som tur är byggdes Hemmalivs gamla plattform i Ruby on Rails så det var givetvis en fröjd (för det mesta) att arbeta med systemet och utveckla det vidare.

Efter en sväng med Hemmalivs såldes senare bolaget till Mathem.se.

Sökmotoroptimering och Affiliate

När väl Hemmalivs var ett slutfört kapitel fortsatte jag att lägga mer tid och energi på att bli bättre på sökmotoroptimering samt att se över möjligheterna för att genomföra ett par affiliatesatsningar. Jag är en sucker för passiv inkomst och affiliate passar den modellen ganska väl.

Efter ett par månaders konsultande hos Axis Communications med fokus på Ruby on Rails-utveckling av befintliga internapplikationer valde jag att i oktober 2012 satsa helhjärtat på SEO och affiliate. Jag var även ganska trött på att vara i Sverige så jag bestämde för att åtminstone ta ett år på Malta (där det finns en hel del SEO- samt affiliatefolk) och satsa helhjärtat på att skala upp mina affiliateprojekt.

SEO och affiliate har varit en utmanade (och definitivt intressant) resa. SEO och affiliate är extremt volatilt – en månad kan det rulla på bra och månaden efter kan det gå åt helt andra hållet. Vidare har det även krävts ett extremt experimenterade att hitta rätta modeller för länkbygge.

Just nu är majoriteten av mina affiliateprojekt riktade åt den svenska marknaden och en speciell nisch – nämligen smslån.

Smslån som praktikfall för att bli bättre på SEO och affiliate

Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg varför jag valde smslån som nisch, troligtvis har det dock att göra med att många av kampanjerna inom detta segment hade bra ersättningar och levererade bra resultat hos affiliatenätverken. Tanken med affiliateprojekten var att så snabbt som möjligt dra in lite pengar på dem för att sen utvärdera om affiliatemarknadsföring var en passiv intäktsmodell att satsa på.

Smslån i sig kan diskuteras i oändlighet utifrån etiska och moraliska aspekter. Där finns användningsområden för smslån precis som det finns fall där individer verkligen bör undvika dem. Jag är dock av uppfattningen att människor är rationella varelser som kan göra informerade och genomtänkta beslut. Ingen är tvingad till att ta ett lån.

Smslån i relation till sökmotoroptimering har även diskuterats på en rad håll. Många anser att sökresultaten domineras av spamm och oärliga metoder. Jag har själv inte lagt någon vidare värdering i relation till detta utan jag beaktar möjligheterna till att ranka på sms lån och smslån som ett experiment. Kan man ranka bra på dessa nyckelord kan man säkerligen ranka bra på andra intressanta nyckelord med bra trafik.

Just nu har mitt flaggskepp, Smartlend, rätt ok positioner på nyckelorden sms lån och smslån. Med tanke på hur volatilt SEO/affiliate är så blir jag inte alls förvånad om sajten skulle röra sig neråt i sökresultaten igen.

För att säkra upp mot ett sådant tapp har jag även börjat implementera optin/nyhetsbrevsfunktionalitet på samtliga sajter där de besökare som väljer att registera sitt namn samt sin e-postadress får ta del av specifika erbjudanden samt nyheter gällande smslån och privatlån.

Förhoppningsvis kan e-postmarknadsföring via denna kanal driva trafik om det skulle vara så att Google väljer att flytta ner sajten i sökresultaten.

Affiliate och skalbarhet

En sak jag arbetat rätt aktivt med är att försöka skala affiliateverksamheten så pass effektivt som möjligt. I skrivande stund har jag ca 30+ sajter inom lånesegmentet varav samtliga är prisjämförelsesajter. För att driva dessa sajter har jag utvecklat ett specifikt jämförelseplugin till WordPress samt ett speciellt undertema som innehåller funktionalitet för att låta besökare dra i reglage för belopp och återbetalningstider för att hitta de lån som matchar deras intressen bäst.

På grund av mängden sajter har jag även utvecklat ett centralt system (i Ruby on Rails) där samtliga långivare, lån och samtlig information om dessa är lagrade. När jag lanserar en ny sajt kan jag sedan enkelt exportera valda långivare och lån till den nya WordPress-sajten via WordPress XML RPC API. Riktigt smidigt om man får säga det själv :)!